Aρχική Φαγητό Η Μεσογειακή διατροφή και τα οφέλη της στην υγεία

Η Μεσογειακή διατροφή και τα οφέλη της στην υγεία

από enterid

Η Μεσογειακή διατροφή, αποτελεί πρότυπο υγιεινής διατροφής και συνήθεια που όλο και περισσότεροι άνθρωποι στον πλανήτη εντάσσουν στην καθημερινότητα τους, λόγω της αναγώρισής της απο την επιστημονική κοινότητα ως την πιο πλήρης και ισορροπημένη διατροφή.

Ο οργανισμός U.S. News & World Report σε συνεργασία με το Harvard και άλλους οργανισμούς τοποθετεί τη μεσογειακή διατροφή στην κορυφή της λίστας με τις καλύτερες διατροφές για την υγεία, απο το 2018 μέχρι και σήμερα .Ποια στοιχεία όμως συνθέτουν την αυθεντική μεσογειακή κουζίνα και για ποιους λόγους παρουσιάζει τόσο ενδιαφέρον ;

Ο όρος «Μεσογειακή διατροφή» ,είναι παραπλανητικός για πολλούς, καθώς μπορει να δημιουργήσει την εντύπωση πως αναφέρεται στη διατροφή που ακολουθούν οι λαοί της Μεσογείου στο σύνολό τους, κάτι που είναι λάθος, αφού οι λαοί της Μεσογείου έχουν πάρα πολλές πολιτιστικές διαφορές μεταξύ τους και συνεπώς και στην διατροφή που ακολουθούν. Η όρος λοιπόν «Μεσογειακή διατροφή» χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη διατροφή εκείνη που ακολουθούσαν οι κάτοικοι της Ελλάδας, μικρές περιοχές της νότιας Ιταλίας και ιδιαίτερα της Κρήτης πριν το 1960, όταν το μέσο προσδόκιμο ζωής στην χώρα ήταν απο τα μεγαλύτερα στον πλανήτη, ενώ τα μέσα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ήταν τουλάχιστον ανεπαρκή.

Η Μεσογειακή διατροφή και τα οφέλη της στην υγεία

Ποια είναι τα στοιχεία που συνθέτουν την παραδοσιακή Μεσογειακή κουζίνα?

Βάση της αποτελούσαν τα τοπικά, φυτικά προϊόντα τα οποία καταναλωνόντουσαν καθημερινά, δηλαδή φρούτα, λαχανικά, άγρια χόρτα, ξηροί καρποί, βότανα, μπαχαρικά, δημητριακά ολικής άλεσης (σε μορφή ψωμιού) και ελαιόλαδο.

Πιο σπάνια, περίπου 2 φορές την εβδομάδα , ψάρια και θαλασσινά, αυγά, γαλακτοκομικά προϊόντα και καμιά φορά κοτόπουλο.

Πολύ σπάνια κρέας και γλυκά.

Σχεδόν κάθε γεύμα συνδυαζόταν με ένα ή δύο ποτήρια κόκκινο κρασί.

Ποια τα οφέλη της για την υγεία?

Πρόληψη ενάντια σε καρδιακές παθήσεις. Η μειωμένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος, επεξεργασμένων τροφών και η επιλογή κόκκινου κρασιού αντί άλλου οινοπνευματώδους είναι όλα παράγοντες που βοηθούν στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων.

Η Μεσογειακή διατροφή και τα οφέλη της στην υγεία

Διατήρηση δυνατού μυοσκελετικού συστήματος. Στις μεγαλύτερες ηλικίες, τα θρεπτικά συστατικά της Μεσογειακής διατροφής μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα μυικής αδυναμίας και προβλημάτων του μυοσκελετικού κατα 70 % !

Μείωση κινδύνου Alzheimer. Οι μέχρι τώρα έρευνες δείχνουν πως η Μεσογειακή διατροφή βελτιώνει τα επίπεδα χοληστερόλης και σακχάρου στο αίμα, ενώ ταυτόχρόνως προωθεί την γενικευμένη υγεία των αιμοφόρων αγγείων. Αυτό οδηγεί σε σηματνικό μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης Alzheimer και ανοιας σε μεγάλες ηλικίες.

Μείωση κινδύνου Parkinson’s. Το μεγάλο πλήθος αντιοξειδωτικών στη Μεσογειακή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης Parksinson’s κατα 50%.

Αυξηση προσδόκιμου ζωής. Οι έρευνες δείχνουν πως ακολουθώντας αυτή τη διατροφή σε οποιαδήποτε ηλικία, αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής κατα 20%.

Η Μεσογειακή διατροφή και τα οφέλη της στην υγεία

Προστασία ενάντια στο διαβήτη. Η μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών σε αυτή τη διατροφή, «αναγκάζει» την αργή πέψη τους, κάτι που διατηρεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σταθερά και βοηθά στη διατήρηση καλού σωματικού βάρους.

Πέρα απο τα παραπάνω δεδομένα, τα οποία είναι μετρήσιμα, οι ερευνητές σημειώνουν πως δεν ήταν μόνο η ίδια διατροφή που θωράκιζε την υγεία των προγόνων μας, αλλα και ο ενεργητικός και ιδιαίτερα κοινωνικός τρόπος ζωής τους, με τα καθημερινά μεγάλα οικογενειακά τραπέζια, τις συχνές γιορτές και πανηγύρια και την έμφυτη ανάγκη του κάθε ατόμου να βοηθήσει το συνάνθρωπό του και να συσχετιστεί μαζί του.

Η Μεσογειακή διατροφή και τα οφέλη της στην υγεία

You may also like