Μια πεντανόστιμη Αγιορείτικη συνταγή, εν όψει της Κυριακής της Σταυροπροσκυνήσεως.!
Υλικά:
1 κιλό χταπόδι τοπιντζής, 5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, 1 φλιτζάνι λάδι, 1 κρασοπότηρο κόκκινο κρασί, 1 + 1/2 μάτσο μάραθα χοντροκομμένα, 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο, 3 φύλλα δάφνης, 1 κουταλιά της σούπας ντοματοπελτέ, πιπέρι.
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε, πλένουμε και βράζουμε το χταπόδι. Το σουρώνουμε και το κόβουμε σε μέτρια κομμάτια. Τσιγαρίζουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι στο λάδι. Προσθέτουμε 1,5 φλιτζάνι νερό και ρίχνουμε τα μισά μάραθα, το χταπόδι, τη δάφνη και τον ντοματοπελτέ διαλυμένο σε ελάχιστο νερό. Σιγοβράζουμε για 40 λεπτά και μετά ρίχνουμε τα υπόλοιπα μάραθα και το πιπέρι.
Αφήνουμε το φαγητό να βράσει, ώσπου να μείνει με το λάδι του. Πριν το κατεβάσουμε, ρίχνουμε το κρασί και κουνάμε καλά την κατσαρόλα.