Στην σύγχρονη εποχή όπου η αγορά καινοτομεί και τα προϊόντα και οι παραλλαγές τους πληθαίνουν, επιλέγουμε στην διατροφή μας να πειραματιζόμαστε και να δοκιμάζουμε κι άλλες τροφές και συνταγές . Πως όμως αυτό επηρεάζει την υγεία μας ; Η διατροφή έχει τόσο σημαντικό ρόλο στην ζωή μας και επηρεάζει τόσο τις ενέργειες μας μέσα στην ημέρα όσο και την διάθεση αλλά και τα συναισθήματα μας . Ο κλάδος της διατροφικής ψυχιατρικής είναι ένας τομέας που ερευνά την σύνδεση εγκεφάλου και νευροδιαβιβαστών και συναισθημάτων με το έντερο και την κατανάλωση ορισμένων τροφών καθώς και την άμεση σύνδεση τους με αρκετές παθήσεις ψ (ψυχιατρικά)
Ο σύλλογος Αμερικανών διαιτολογων έχει δείξει πως οι διατροφικές διαταραχές περιλαμβάνουν δύο τομείς ο ένας του συναισθηματικού κι ο άλλος του βιολογικού . Πολλά όμως και συμπτώματα διορθώνονται με την διατροφική αποκατάσταση. Φυσικά χρειάζεται η σωστή εκπαίδευση του ατόμου στην σχέση του με το φαγητό και η συνεργασία μεταξύ ειδικού ψυχικής υγείας και διατροφολόγου . Συγκεκριμένα θα δώσουμε βάσει στην θεωρία του καθηγητή ψυχολογίας πανεπιστήμιου του Στάνφορντ όπου και έχει συνδεθεί με την διατροφή μας και την εκπαίδευση μας σε αυτό.
Η αυτοαποτελεσματικότητα αναφέρεται στο αν πιστεύει ένα άτομο ότι έχει τις ικανότητες να οργανώσει ή να εκτελέσει τη σειρά ενεργειών που απαιτούνται για την παραγωγή των συγκεκριμένων επιτευγμάτων. Τα πιστεύω αυτά επηρεάζουν τη σειρά των ενεργειών και των επιλογών των ατόμων, την προσπάθεια που θα καταβάλλουν, τον χρόνο που θα διαθέσουν για να ξεπεράσουν εμπόδια και αποτυχίες, το στρες που θα έχουν όταν προσπαθούν, τις τεχνικές αντιμετώπισης που θα χρησιμοποιήσουν κλπ. Εάν τα άτομα πιστεύουν ότι δεν έχουν τη δύναμη να φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, τότε δεν θα προσπαθήσουν για την επιτυχία (Bandura, 1997)
Πιο κάτω βλέπουμε το μοντέλο πεποίθησης για την υγεία *
Health Belief Model HBM Rosenstock.1966,1974, Becker.1974 Bandura, 1997*
⮚ Στην κοινωνία το φαγητό και οι νόρμες είναι καθοριστικές για το σύνολο της
⮚ Στο πλαίσιο αυτό για το τι θεωρείται φυσιολογικό και τι όχι όπως και τι είναι
όμορφο
⮚ Είναι καίριες ακόμα οι αντιλήψεις που σχετίζονται με τις διατροφικές
συμπεριφορές
⮚ Ενώ η αποφυγή του φαγητού όπως και η υπερφαγία μπορει να είναι μια
παθολογική κατάσταση αλλά και κοινωνικά αποδεκτή παράλληλα
Bordo 2002
Μοντέλα όπως τα προαναφερόμενα είναι προγράμματα πρόληψης όπου στόχος είναι
πάντα η δράση και η παρακίνηση κι όχι μόνο της ενημέρωσης αλλά και για άμεση δράση .
Πηγες
http://lab.pe.uth.gr/psych/images/stories/publications/bebetsos2000.pdf
https://slideplayer.gr/slide/2949748/https://ikee.lib.auth.gr/record/133665/files/GRI-2014-11711.pdfhttps://www.youtube.com/watch?v=79JLyZP-f4s