Η καθημερινή ψυχολογία είναι το θέμα που θα αναπτύξουμε σήμερα. Αυτό γιατί στις μέρες μας η τροφή δεν είναι μέρος μόνο της βιολογικής ανάγκης του ανθρώπου. Αλλά μας συνοδεύει συναισθηματικά και από την παιδική μας ηλικία κοινωνικά και ατομικά. Πολλοί από εμάς έχουμε πει για το φαγητό της μαμάς , της γιαγιάς και τις μυρωδιές στα οικογενειακά τραπέζια τις Κυριακές. Εδώ βλέπουμε την πρώτη σύνδεση από γιορτές λύπες και αλλαγές.
Η συναισθηματική διατροφή αφορά την κατανάλωση τροφών που συνδέεται άμεσα με την ασφάλεια και τις θετικές ή και αρνητικές ακόμα αναμνήσεις. Το φαγητό μπορεί επίσης να λειτουργήσει ως μηχανισμός αυτορρύθμισης συναισθημάτων. Είναι βιολογικά και πολιτισμικά καθορισμένη αυτή σχέση για το συναίσθημα της κοινότητας (Macht 2008).
Επίσης μπορούμε να δούμε πόσες αναφορές έχουν γίνει στην ψυχολογία για το φαγητό και αντίστροφα. Καθώς υπάρχουν τροφές που λειτουργούν ως αγχολυτικά για την υγεία μας, όπως και τροφές που επηρεάζουν την ενέργειά μας και τη λειτουργία του εγκεφάλου μας. Αυτές παράγουν ντοπαμίνες, ενδορφίνες και άλλες σημαντικές ουσίες, οι οποίες βιολογικά αναφέρονται ως οι εκκρίσεις της χαράς, γιατί μετά από την κατανάλωσή τους έχουμε το προσωρινό αίσθημα της πληρότητας και της χαράς. Μια τέτοια τροφή είναι το κακάο όπου περιέχεται σε όλες τις σοκολάτες, ακόμα η ζάχαρη, ο καφές. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που αρκετοί από μάς καταφεύγουμε στα γλυκά όταν δεν νιώθουμε ικανοποίηση και είμαστε λυπημένοι. Βέβαια το “ τρώω από στεναχώρια “ το έχουμε ακούσει αρκετές φορές αλλά να που βιολογικά υπάρχει εξήγηση. Όπως και για την ρουτίνα μας, υπάρχουν τροφές που επηρεάζουν την διάθεση μας και προάγουν την σεροτονίνη.
Η συναισθηματική ρύθμιση λοιπόν μέσω κάποιων υπερτροφών που επηρεάζουν την διάθεση και τις ορμόνες μας είναι κάτι το οποίο μπορούμε να αξιοποιήσουμε σωστά για να φύγουμε από τον φαύλο κύκλο της συναισθηματικής διατροφής. Τα φρούτα , οι ξηροί καρποί, τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα και το σύμπλεγμα βιταμινών Β είναι καθοριστικά για την υγεία μας σωματική και ψυχική, λειτουργούν ως εξισορρόπησης της διάθεσης, βοηθούν στην συγκέντρωση, στην παραγωγικότητά μας, την διαύγεια που χρειαζόμαστε και είναι απαραίτητα για την υγεία όπως και η βιταμίνη D3 ή όπως αλλιώς αναφέρουν οι γιατροί ως την φυσική βιταμίνη της χαράς. Όπου την βρίσκουμε κυρίως στον ήλιο. Αντίθετα με τα επεξεργασμένα τρόφιμα και το πρόχειρο φαγητό που με την κατανάλωση τους αυξάνονται τα επεισόδια διατροφικών διαταραχών και είναι συνδεδεμένα με την κατάθλιψη και την συναισθηματική υπερφαγία.
Εν κατακλείδι βλέπουμε πόσο σημαντική είναι η διατροφή για την υγεία μας σωματικά και συναισθηματικά και πως οι τροφές που τρώμε επηρεάζουν τα συναισθήματα και την λειτουργικότητα μας . Σύμφωνα με έρευνες και ιστορικά δεδομένα πριν κάποια χρόνια που δεν είχαμε την πληθώρα κουζίνας και τόσων τροφών και κυρίως επεξεργασμένων οι άνθρωποι είχαν την ευγνωμοσύνη και την χαρά ακόμα και το ένα καρβέλι ψωμί να είχαν στο σπίτι.
Αυτό συνέβαινε γιατί οι τροφές που κατανάλωναν ήταν συγκεκριμένες και τα προϊόντα δεν είχαν υποστεί επεξεργασία λόγω και της σχέσης του ανθρώπου με την καλλιέργεια της γης και την κτηνοτροφία. Σύμμαχος μας σε όλα όμως για την πλήρη καθοδήγηση και την ενημέρωση μας είναι οι ειδικοί υγείας. Πριν από όποια κίνηση ή απορία συμβουλευτείτε τον γιατρό σας!
Συντάκτρια: Κανακοπούλου Ελενα