Home > ΓΕΥΣΕΙΣ - ΣΥΝΤΑΓΕΣ > Ψαγμένα μυστικά για ΤΕΛΕΙΟ μπέργκερ!

Ψαγμένα μυστικά για ΤΕΛΕΙΟ μπέργκερ!

Αναμφίβολα, το φαγητό αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής μας σε κάθε «εκδοχή» του: Στη μαμαδίστικη εκδοχή του, στην πιο παραδοσιακή, αλλά και στην πιο υγιεινή. Υπάρχει, όμως, ακόμα μία κατηγορία φαγητού η οποία βρίσκεται ψηλά στις προτιμήσεις μικρών και μεγάλων. Αυτή, δεν είναι άλλη από την street food εκδοχή, αρχηγός της οποίας είναι ένα σούπερ «φαγητό». Μάλιστα, την ύπαρξη του συγκεκριμένου φαγητού τυχαίνει να γιορτάζουμε σήμερα! Ποιο είναι αυτό; Το μπέργκερ και η 28η Μαΐου που έχει χαρακτηριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Μπέργκερ! Αυτή λοιπόν, φίλοι μου, είναι η ιδανική μέρα για να μοιραστώ μαζί σας κάποια απίστευτα tips τα οποία θα σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε το πιο νόστιμο μπέργκερ που φάγατε ποτέ! Το καλύτερο όλων; Εκτός από συμβουλές, θα ανταλλάξουμε και υπέροχες συνταγές! Συνταγές για κάθε είδος μπέργκερ ούτως ώστε να μη μείνει κανείς παραπονεμένος. Με τι ξεκινάμε, όμως; Με τα μυστικά μας! Πρόκειται για κάποια απλά -αλλά σημαντικά- βήματα τα οποία έχουν τη δύναμη να δώσουν άλλη διάσταση στο μπέργκερ σας:

  • Ξεκινάμε από τον κιμά. Φτάνετε στον χασάπη και του ζητάτε μοσχαρίσιο κρέας για το μπιφτέκι σας. Ο κιμάς αυτός, θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί κατευθείαν με το που βγει από τη μηχανή. Μάλιστα, καλό θα ήταν να ζητήσετε από τον χασάπη απλά να… αγκαλιάσει τον κιμά με το χαρτί και να μην τον πιέσει καθόλου. Βλέπετε, όσο λιγότερο «δουλευτεί» ο κιμάς, τόσο πιο αφράτο θα γίνει το μπιφτέκι σας.
  • Περνάμε στη γεύση. Συγκεκριμένα, στη γεύση του μπιφτεκιού. Το Α και το Ω βρίσκεται στην ποιότητα του κιμά. Αν είναι καλός ο κιμάς, το μόνο επιπλέον συστατικό που χρειάζεται το μπιφτέκι σας είναι το αλάτι! Τίποτα άλλο! Ρίχνετε, λοιπόν, αλάτι και δουλεύετε τον κιμά όσο το δυνατόν λιγότερο γίνεται.
  • Σειρά έχει το ψήσιμο. Το medium-well ψήσιμο θεωρείται για πολλούς ιδανικό. Φυσικά, κάθε άνθρωπος έχει τα δικά του γούστα. Οπότε, όσον αφορά το ψήσιμο, μπορείτε να ακολουθήσετε τους δικούς σας κανόνες.
  • Με το τυρί τι γίνεται; Λίγο προτού ψηθεί το μπιφτέκι σας, απλά ακουμπάτε τη φέτα του τυριού επάνω του. Γιατί; Επειδή θα πρέπει να έχει αρχίσει να λιώνει όταν θα το βάλετε στο μπέργκερ σας.
  • Επόμενο βήμα; Τα ψωμάκια! Θα πρέπει να είναι αφράτα, σχεδόν αέρινα. Αυτό, επειδή δεν θέλουμε να χάνονται μέσα τους τα υλικά. Επιπλέον, δεν θέλουμε να τα βγάζετε και να τα αφήνετε στην άκρη προκειμένου να δαγκώνετε την πρώτη μπουκιά. Ό,τι υπάρχει στο μπέργκερ πρέπει να τρώγεται. Επίσης, μια μπουκιά θα πρέπει να αποτελείται από κάθε στρώση! Αφού τα διαλέξετε, λοιπόν, φροντίζετε να τα ζεστάνετε λίγο προτού βάλετε μέσα τους τα υπόλοιπα υλικά.
  • Η στιγμή της σύνθεσης… Είναι, ουσιαστικά, η στιγμή που καλείστε να δημιουργήσετε το μπέργκερ επιστρατεύοντας όλα τα υλικά. Ποια είναι αυτά; Εξαρτάται από το μπέργκερ που θέλετε να φτιάξετε 😉 Αν πρόκειται για ένα απλό, κλασικό μπέργκερ, δοκιμάστε τον εξής συνδυασμό με τη συγκεκριμένη σειρά με την οποία θα σας τον δώσω. Ξεκινήστε από κάτω προς τα πάνω: Ψωμί – σος (BBQ ή κέτσαπ) – μπιφτέκι – τυρί – λαχανικά – μαγιονέζα – ψωμί. Με αυτόν τον τρόπο, και τα δύο ψωμάκια θα ποτίσουν με τη σάλτσα, ενώ τα υλικά θα δέσουν απόλυτα μεταξύ τους.
  • Πώς το τρώμε; Ναι, θα σας δώσω συμβουλή ακόμα και για το πώς θα πρέπει να φάτε το μπέργκερ σας. Βασικά, η συμβουλή αφορά τη στιγμή της… πρώτης μπουκιάς! Λίγο προτού δαγκώσετε, λοιπόν, απλά πάρτε το μπέργκερ στα χέρια σας και πιέστε ελαφρά τα ψωμάκια μεταξύ τους. Έτσι, θα ενωθούν ακόμα περισσότερο τα υλικά μεταξύ τους και θα δημιουργήσουν την τέλεια μπουκιά – μια μπουκιά που θα έχει μέσα της όλες τις γεύσεις!

Και περνάμε στο καλύτερο κομμάτι αυτού του ημερολογίου! Αυτό, δεν είναι άλλο από το κομμάτι των συνταγών! Σας έχω τις καλύτερες συνταγές για street food από… σπίτι! Με αυτές, μπορείτε να… γιορτάσετε την ημέρα του μπέργκερ όχι μόνο σήμερα, αλλά και οποιαδήποτε άλλη ημέρα του χρόνου.

Burger – κλασικό και αγαπημένο…

Burger από τον Άκη Πετρετζίκη

Vegetarian burger – για όσους δεν αγαπούν το κρέας

Vegetarian burger από τον Άκη Πετρετζίκη

Burger τόνου – μια άλλη -πετανόστιμη!- εκδοχή

Burger τόνου από τον Άκη Πετρετζίκη

Light burger κοτόπουλο με λάχανο – γιατί, το υγιεινό μπορεί να είναι και νόστιμο!

Light burger κοτόπουλο με λάχανο από τον Άκη Πετρετζίκη

Sushi burger – κάτι πρωτότυπο για τους φίλους του sushi

Sushi burger από τον Άκη Πετρετζίκη

Vegan burger με παντζάρι – για τους vegan

Vegan burger με παντζάρι από τον Άκη Πετρετζίκη

Pulled chicken burger – με σπιτικά, απίθανα ψωμάκια!

Pulled chicken burger από τον Άκη Πετρετζίκη

Τα μίνι burgers της παρέας – για τα πάρτι και όχι μόνο 🙂

Τα μίνι burgers της παρέας από τον Άκη Πετρετζίκη

Bonus Tip: Για το τέλος κράτησα ένα tip λίγο πιο… ψαγμένο. Τόσο σε κάποιες συνταγές μου, όσο και στο Burger AP, θα δείτε να σερβίρουμε τα μπέργκερ μας με μία πίκλα από πάνω. Η πίκλα αυτή δεν πρέπει να βρίσκεται εκεί όταν θα αρχίσετε να απολαμβάνετε το μπέργκερ σας. Θα πρέπει προηγουμένως να την βγάλετε και να τη βάλετε μέσα στο μπέργκερ.

Καλή σας απόλαυση!

akispetretzikis.com