Home > top-news > Φασιανός γεμιστός με λουκάνικο, πράσο, μυρωδικά και φιστίκι

Φασιανός γεμιστός με λουκάνικο, πράσο, μυρωδικά και φιστίκι

Υλικά

    • 2 φασιανούς, 550γρ. περίπου ο καθένας
    • χυμό από 1 λεμόνι
    • 1 φλιτζάνι κρασί κόκκινο
    • 1 μήλο με τη φλούδα και τα κουκούτσια του, κομμένο στα 4
    • 1 κρεμμύδι κομμένο στα 4
    • ¼ φλιτζανιού βούτυρο λιωμένο με ¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο
    • 4 κλαράκια θυμάρι φρέσκο
    • αλάτι, πιπέρι

Για τη σάλτσα

    • 2 φλιτζάνια ζωμό από το φαγητό
    • ⅓ φλιτζανιού κρασί κόκκινο
    • 1 κουτ. σούπας κορνφλάουρ

Για τη γέμιση

  • 150γρ. λουκάνικο χωριάτικο
  • 1 πράσο μέτριο καθαρισμένο και ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. γλυκού θυμάρι αποξηραμένο
  • 1 κουτ. γλυκού μαντζουράνα αποξηραμένη
  • 100γρ. ψίχα φιστικιού, χοντροκομμένη
  • ⅓ φλιτζανιού κρασί κόκκινο
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία

Πλένετε και σκουπίζετε τους φασιανούς με χαρτί κουζίνας. Τους βάζετε σε βαθύ σκεύος και τους περιχύνετε με το κόκκινο κρασί. Τους αφήνετε στο ψυγείο για 12 ώρες ή αποβραδίς, γυρίζοντάς τους ενδιάμεσα για να μαριναριστούν παντού με το κρασί. Μετά τους στραγγίζετε και πετάτε το κρασί.

Ετοιμάζετε τη γέμιση: αφαιρείτε το περίβλημα από το λουκάνικο και ψιλοκόβετε τη γέμισή του. Σοτάρετε το πράσο στο ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσει και προσθέτετε τα μυρωδικά και το φιστίκι. Σοτάρετε για 1 λεπτό ακόμα, το κατεβάζετε από τη φωτιά και αφήνετε να κρυώσει λίγο. Προσθέτετε το λουκάνικο, λίγο αλάτι και πιπέρι (αν το λουκάνικο δεν είναι από μόνο του πικάντικο), σβήνετε με το κρασί, περιμένετε να εξατμιστεί και ζυμώνετε καλά τα υλικά να γίνει ένα συμπαγές μίγμα.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Πασπαλίζετε τους φασιανούς με αλάτι και πιπέρι και γεμίζετε την κοιλιά τους με τη γέμιση. Ράβετε τα ανοίγματα της κοιλιάς και τοποθετείτε τους φασιανούς σε βαθύ ταψί ή γάστρα. Μπήγετε στην ουρά τους από δύο κλαράκια θυμάρι. Σκορπάτε το κρεμμύδι και το μήλο γύρω από τα πουλιά και τα περιχύνετε πρώτα με το χυμό λεμονιού και μετά με το βούτυρο και το λάδι. Προσθέτετε στο ταψί ένα φλιτζάνι νερό.

Σκεπάζετε το φαγητό με το σκέπασμα της γάστρας ή με αλουμινόχαρτο έτσι ώστε να μην ακουμπάει το φαγητό. Ψήνετε στο φούρνο για 1 ώρα και 30 λεπτά περίπου ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Ελέγχετε το ζωμό του ταψιού και, αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο νερό επιπλέον. Πρέπει να έχετε περίπου δύο φλιτζάνια ζωμό στο τέλος. Περιχύνετε τους φασιανούς με το ζωμό του ταψιού ανά διαστήματα όσο ψήνετε.

Βγάζετε τους φασιανούς από το ταψί και τους αφήνετε να κρυώσουν λίγο και ετοιμάζετε τη σάλτσα. Στραγγίζετε το ζωμό του ταψιού σε μικρή κατσαρόλα και πετάτε το μήλο και τα κρεμμύδια. Διαλύετε το κορνφλάουρ στο κόκκινο κρασί και το προσθέτετε στο ζωμό. Σιγοβράζετε τη σάλτσα ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει.

Σερβίρετε τους φασιανούς συνοδευμένους από ανάμικτο πιλάφι με άγριο ρύζι και basmati και τη σάλτσα που φτιάξατε ξεχωριστά.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος – Food styling: Elena Jeffrey

Tips

Μπορείτε να αντικαταστήσετε το λουκάνικο με συκωτάκια κοτόπουλου και αντί για πράσο να βάλετε 1 μικρό ψιλοκομμένο κρεμμύδι και 200γρ. βρασμένα κάστανα. Τότε θα κόψετε τα συκωτάκια και θα τα σοτάρετε μαζί με το κρεμμύδι και τα μυρωδικά και στο τέλος θα προσθέσετε τα κάστανα σε χοντρά κομμάτια.

Επειδή ο φασιανός είναι κυνήγι, δεν έχει πολύ πάχος και το κρέας του τείνει να είναι λίγο σκληρό και στεγνό. Για να μαλακώσει, το μαρινάρετε πρώτα σε κρασί αποβραδίς και το γεμίζετε με μια πλούσια γέμιση με πιο λιπαρά υλικά.