Home > ΤΕΧΝΕΣ > «Φαντάσου την πόλη: Πύργος 2013» Με επιτυχία συνεχίζονται οι παράλληλες δράσεις

«Φαντάσου την πόλη: Πύργος 2013» Με επιτυχία συνεχίζονται οι παράλληλες δράσεις

Συγκίνησε η θεατρική παράσταση «Πύργος. Είμαι ακόμα εδώ!»

Τις εντυπώσεις και το θερμό χειροκρότημα του κοινού κέρδισαν τα μέλη της θεατρικής ομάδαςAd Hoc, που παρουσίασαν την παράσταση «Πύργος. Είμαι ακόμα εδώ!», στα πλαίσια της έκθεσης «Φαντάσου την πόλη: Πύργος 2013» που διοργανώνει το Architecture for Humanity, Athens.

Η παράσταση ανέβηκε το περασμένο Σάββατο, 18 Μαΐου, στην κατάμεστη αίθουσα του 2ου ορόφου του Λάτσειου Δημοτικού Μεγάρου, ενώ ήταν ανοιχτή προς το κοινό και την προηγούμενη μέρα στην πρόβα generale με αντίστοιχη ανταπόκριση. Ανάμεσα στους θεατές παραβρέθηκαν: ο Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού κ. Κώστας Τζαβάρας, o πρώην Δήμαρχος Πύργου κ. Γαβρίλης Λιατσής, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας κ. Κώστας Νικολούτσος και ο Β’ Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας κ. Κων/νος Λεβέντης.

Η συγκινητική παράσταση «Πύργος. Είμαι ακόμα εδώ!» βασίζεται στις αφηγήσεις των συμμετεχόντων σε σχέση με την ζωή στον Πύργο και την ευρύτερη περιοχή καθώς και σε υλικό από τον τοπικό περιοδικό τύπο και τις εφημερίδες. Επίσης, ένα μεγάλο μέρος του κειμένου προέρχεται από συνεντεύξεις με θέμα την πόλη μας, που παραχώρησαν στα μέλη του εργαστηρίου κάτοικοι του Πύργου από όλες τις κοινωνικές τάξεις και ηλικίες.

Μερικές από τις ερωτήσεις που κλήθηκαν να απαντήσουν οι πολίτες του Πύργου είναι οι ακόλουθες:

_ποιο είναι το αγαπημένο σας σημείο στην πόλη και γιατί;

_σε ποια σημεία θα ξεναγούσατε κάποιον ξένο, κάποιον επισκέπτη;

_υπάρχει κάποιο σημείο της πόλης που αν μπορούσατε αποφεύγατε και γιατί..

_θα σας άρεσε να ζείτε κάπου αλλού;

_αν η πόλη μπορούσε να μιλήσει, τι πιστεύετε ότι θα έλεγε;

Στόχος του εγχειρήματος αυτού είναι να δοθεί βήμα σε όσες δυνατόν περισσότερες φωνές προκειμένου να ανακαλύψουμε εκ νέου την πόλη μας. Τις αδυναμίες, τις δυνατότητες καθώς και όλα αυτά που την κάνουν ξεχωριστή. Γι? αυτό το λόγο μετά το τέλος της παράστασης το βήμα δόθηκε στους θεατές ώστε να εκφράσουν τους προβληματισμούς και τις σκέψεις τους σε σχέση με την πόλη που ζουν.

Φαντάσου την αυλή του σχολείου σου

Την Κυριακή 19 Μαΐου παιδιά των δημοτικών σχολείων του νομού Ηλείας έλαβαν μέρος στα εγκαίνια της έκθεσης «Φαντάσου την αυλή του σχολείου σου» που φιλοξενείται στο φουαγιέ του Συνεδριακού Κέντρου του Κτιρίου της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας. Η έκθεση «Φαντάσου την αυλή του σχολείου σου» πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Διεύθυνση Α/βάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηλείας και περιλαμβάνει αποτυπώσεις των παιδιών του νομού, είτε σε ζωγραφιές είτε σε κατασκευές, σχετικά με το πώς φαντάζονται τη σχολική τους αυλή.

Οι μικροί επισκέπτες της έκθεσης ζωγράφισαν επιτόπου βλέποντας παράλληλα τις δημιουργίες άλλων παιδιών. Οι ιδέες τους αποτυπώθηκαν σε μια ενιαία επιφάνεια, με στόχο τη συλλογική συμμετοχή και συνεργασία. Μέσα σε ένα δημιουργικό περιβάλλον προωθείται η ανταλλαγή ιδεών και η ενίσχυση της φαντασίας, ευελπιστώντας όλοι μας ανεξαρτήτως ηλικίας να αφυπνιστούμε και να παρασυρθούμε σε ένα περιβάλλον σχεδιασμένο και εμπνευσμένο μέσα από τα παιδικά βλέμματα.

Η έκθεση είναι ανοιχτή καθημερινά τα πρωινά 10π.μ.?2μ.μ. και απογεύματα 18.30?20.30 και θα διαρκέσει έως και το Σάββατο 25 Μαΐου.

 

[Εικ] αστικές παρεμβάσεις: αναβιώνοντας μια διαδρομή

Ξεκίνησε χθες, Δευτέρα 20 Μαΐου, το πενθήμερο αρχιτεκτονικό εργαστήριο [Εικ] αστικές παρεμβάσεις: αναβιώνοντας μια διαδρομή. Η μεικτή ομάδα προπτυχιακών φοιτητών αρχιτεκτονικής μαζί με την επιστημονική υπεύθυνο του εργαστηρίου κ. Αμαλία Κωτσάκη, Επίκ. Καθηγ. Αρχιτεκτονικής Σχολής Πολυτεχνείου Κρήτης και τον Παντελή Σκάγιαννη, εισηγητή του εργαστηρίου, επισκέφτηκαν και αποτύπωσαν μερικούς από τους ενδιάμεσους σταθμούς της σιδηροδρομικής γραμμής Κατάκολο- Αρχ. Ολυμπία.

Σειρά διαλέξεων

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας στο Συνεδριακό Κέντρο του Κτιρίου της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας διεξήχθη η πρώτη θεματική ενότητα της σειράς διαλέξεων Ηλεία: Πλεονεκτήματα και προοπτικές του Νομού με ομιλητές τον Παντελή Σκάγιαννη (Καθηγητής στο Τμ. Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), τη Γεωργία Xατζή, (Διευθύντρια της Ζ’ ΕΠΚΑ – Αρχαιολόγος), τον Κωνσταντίνο  Νικολούτσο (Πρόεδρο Επιμελητηρίου Ηλείας) και την Διατσέντα Φανού ? Φουσκαρίνη (Συντονίστρια του Δικτύου Σύμπραξης Κοινωνίας Πολιτών Ν. Ηλείας).

 

Πρόγραμμα των επόμενων Ημερών

 

Τρίτη, 21 Μαΐου 2013

Θεματική ενότητα: Αγροτικά προϊόντα και επιχειρείν

1.Αλέξανδρος Σπηλιάδης, Ιδρυτής & Διευθύνων Σύμβουλος της Ελεϊα ? Εμπορία Ελληνικού Ελαιολάδου Α.Ε.

-Ζω και επιχειρώ στην Ηλεία…

2. Φώτης Παναγόπουλος, Οινολόγος, εκπρόσωπος  του Κτήματος Σταυρόπουλου,

«Οινοτουρισμός».

3. Θοδωρής Βασιλόπουλος, Πρόεδρος Ένωσης Νέων Αγροτών νομού Ηλείας,

-Οι προοπτικές – Το μέλλον των νέων αγροτών στο νομό Ηλείας.

4. Σάββας Μπηλιώνης, Υδρογεωλόγος MSc,

-Δράσεις για την διατήρηση της βιοποικιλότητας στα τοπία κοινών φυσικών πόρων στην Ηλειακή γη. Σχέσεις τοπίου και  πιέσεις διασταυρωμένων χρήσεων γης?.

Διάρκεια: 18.30 ? 20.30

 

Τετάρτη, 22 Μαΐου 2013

Θεματική ενότητα: Οικιστικό περιβάλλον και αρχιτεκτονική κληρονομιά

1.Τόνια Κατερίνη, Αρχιτέκτων Μηχανικός ΕΜΠ,

Σχέση των πεδινών και ημιορεινών οικισμών μεταξύ τους και με την θάλασσα, και οι επιπτώσεις της «Ολυμπίας οδού» σε αυτές.

2. Υβέτ Βάγιε Κωνσταντοπούλου, Αρχιτέκτων Μηχανικός,

«Διατηρητέα κτίρια του Πύργου».

3. Αμαλία Κωτσάκη, Δρ αρχιτέκτων, επίκουρη καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής Σχολής Πολυτεχνείου Κρήτης«Η ανάδειξη του βιομηχανικού κατάλοιπου στον Πύργο Ηλείας. Αστική αναβάθμιση μέσα από τη σύζευξη αγροτικού και αστικού στοιχείου».

Διάρκεια: 18.30 – 20.30

 

Πέμπτη 24 Μαΐου 2013

Θεματική ενότητα: Παρουσιάσεις μελετών

1. Αμαλία Κωτσάκη, Δρ αρχιτέκτων, επίκουρη καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής Σχολής Πολυτεχνείου Κρήτης.

2. Διονυσης Σιδηροκαστριτης, BA, MA in Architecture, RIBA I,II

3. Αντωνία Δίπλα, Πολιτικός μηχανικός

4. Ιορδάνη Μάρθα, BA (Hons) Architet – Interion Designer, Μισύρη Κωστάντια, Αρχιτεκτων Μηχανικός ΕΜΠ- MSc Ενεργειακός και Βιοκλιματικός σχεδιασμός UCL, London

5. Αλεξανδροπούλου Κωνσταντίνα – Σαμαράς Παναγιώτης – Νίκα Ιωάννα, Φοιτητές Αρχιτεκτονικής Σχολής ΔΠΘ

6. Εμμανουηλίδη Έλενα, Αρχιτέκτων Μηχανικός ΕΜΠ, Μισύρη Κωστάντια, Αρχιτεκτων Μηχανικός ΕΜΠ-MSc Ενεργειακός και Βιοκλιματικός σχεδιασμός UCLLondon

7. Αγνή Κουβελά, Αρχιτέκτων Μηχανικός

8. Μανωλόπουλος Αλέξανδρος, Αρχιτέκτων Μηχανικός T.U.Wien

9. Μπαρέκα Παρασκευή – Γεωργακοπούλου Ρίτα, Αρχιτέκτονες Μηχανικοί

10. Σπύρος Ζαφειρόπουλος, Μέλος της οργανωτικής ομάδας του Δικτύου Αφύπνισης και Πολιτών, ΦυσικόςMSc Computer Science

*Οι φωτογραφίες είναι ευγενική προσφορά του Συλλόγου Επαγγελματιών Φωτογράφων «Φωτακτίς»