Home > ΓΕΥΣΕΙΣ - ΣΥΝΤΑΓΕΣ > Τα πιο αφράτα πιροσκί

Τα πιο αφράτα πιροσκί

///
Comments are Off

ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη:

1 κιλό Αλεύρι γ.ο.χ

500 ml. Νερό, χλιαρό

9 γρ. Μαγιά ξερή

1 κ.γ. Αλάτι

Ελαιόλαδο για το πασπάλισμα

Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα:

 

Για τις γεμίσεις:

Γέμιση αυγών:

5 Αυγά βρασμένα, ψιλοκομμένα

4 Κρεμμύδια φρέσκα, ψιλοκομμένα

1 Κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο

Βούτυρο για το σοτάρισμα

Αλάτι

Πιπέρι

 

Γέμιση πατάτας:

200 γρ. Πατάτα βρασμένη

½ Μάτσο άνηθο

2 Κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα

Αλάτι

Λουκάνικα Φρανκφούρτης, κομμένα στη μέση

 

Για το σερβίρισμα:

Κέτσαπ

Μουστάρδα

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1Εκτέλεση για τη ζύμη: Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό ανακατεύοντας με ένα κουτάλι σε ένα μπολ και το αφήνουμε στην άκρη για 2-3 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
2Παράλληλα ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, το αλάτι, το νερό με τη μαγιά και ζυμώνουμε με το γαζί σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα.
3Λαδώνουμε ελαφρά ένα άλλο μπολ, ρίχνουμε τη ζύμη μέσα, σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη και την αφήνουμε για 1 ½ ώρα μέχρι να φουσκώσει.
4Μόλις φουσκώσει την ζυμώνουμε με τα χέρια για 2 λεπτά ακόμη και την αφήνουμε πάλι να φουσκώσει για 30 λεπτά στο ίδιο σκεπασμένο μπολ.
5Μόλις είναι έτοιμη, λαδώνουμε πολύ καλά τον πάγκο εργασίας , κόβουμε μπαλάκια των 40 γρ. περίπου και ανοίγουμε σε ζυμαράκια σε κυκλικό σχήμα διαμέτρου 6-7εκ.
6Εκτέλεση για τη γέμιση με πατάτα: Βάζουμε σε ένα βαθύ μπολ τις πατάτες και με τη βοήθεια ενός πιρουνιού τις πατάμε μέχρι να διαλυθούν και να γίνουν πουρές. Στην συνέχεια ρίχνουμε μέσα το κρεμμύδι, τον άνηθο, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι. Αφήνουμε το μπολ στην άκρη.
7Εκτέλεση για τη γέμιση με αυγά: Βάζουμε ένα βαθύ τηγάνι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά να κάψει, ρίχνουμε λίγο βούτυρο και στη συνέχεια τα ξερά κρεμμύδια και τα καραμελώνουμε. Μόλις καραμελώσουν τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν. Παράλληλα σε ένα μπολ, ρίχνουμε μέσα τα ψιλοκομμένα αυγά, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα ξερά κρεμμύδια , αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί η γέμιση. Αφήνουμε το μπολ στην άκρη.
8Σύνθεση: Βάζουμε τη γέμιση που επιθυμούμε στο κέντρο του ζυμαριού και ενώνουμε την πάνω και τη κάτω πλευρά του ζυμαριού.
9Τσιμπάμε τις άκρες ώστε να κολλήσουν μεταξύ τους και με χέρια τους δίνουμε ένα όμορφο κυλινδρικό σχήμα.
10Ζεσταίνουμε ηλιέλαιο σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις κάψει ρίχνουμε τα πιροσκί λίγα κάθε φορά και τα τηγανίζουμε καλά και από τις δύο πλευρές.
11Με μια τρυπητή κουτάλα βγάζουμε τα πιροσκί και τα τοποθετούμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί.
12Σερβίρουμε ζεστά.
via