Home > ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ > Ομορφιές της Ηλείας: Ποταμός Ερύμανθος

Ομορφιές της Ηλείας: Ποταμός Ερύμανθος

///
Comments are Off

Η διαδρομή του ποταμού

Ο Ερύμανθος είναι το δυτικότερο ποτάμι της Αρκαδίας. Σχηματίζεται στην περιοχή του οικισμού Τριπόταμα των Καλαβρύτων, στα όρια των νομών Αχαΐας, Ηλείας και Αρκαδίας, από τη συμβολή τριών μικρότερων ποταμών, του κυρίως Ερυμάνθου (Νουσαΐτικο ποτάμι), που πηγάζει από το ομώνυμο όρος και των ποταμών Αροάνιου (Λιβαρτζινό ποτάμι) και Σειραίου (Βερτσίωτικο ποτάμι), που έχουν τις πηγές τους στην ορεινή περιοχή ανάμεσα στον Ερύμανθο και στα Αροάνια όρη.

Η διεύθυνση της ροής του είναι από το βορρά προς τον νότο, ορίζοντας τα σύνορα του νομού Ηλείας με τον νομό Αρκαδίας. Ήδη από την αρχαιότητα ο Ερύμανθος αποτελούσε το φυσικό σύνορο ανάμεσα στην Αρκαδία και την Ήλιδα.

Αφού λοιπόν διασχίσει την Αρκαδία έχοντας δεξιά το όρος Φολόη και αριστερά τη χώρα της Θέλπουσας, εκβάλλει στο ποταμό Αλφειό, λίγο δυτικότερα του Λάδωνα, στα σύνορα των δύο νομών, στη περιοχή νότια του χωριού Άσπρα Σπίτια. Ο Ερύμανθος λέγεται επίσης Δοάνα ή ποτάμι της Δημητσάνας.

pegasus_LARGE_t_242261_54455113_type12933

Κατά τον Πολύβιο, Ερύμανθος είναι το Λιβαρτζινό ποτάμι, στα ανατολικά και νότια της Ψωφίδας. Ο Παυσανίας αντίθετα αναφέρει ότι ο Ερύμανθος πηγάζει από τις ανατολικότερες κορυφές του ομώνυμου βουνού, κατεβαίνει στη Ψωφίδα από τα ανατολικά και έδινε το όνομά του και στα άλλα ρέματα που ενώνονται σε ένα στην περιοχή της Ψωφίδας.

Οι Ψωφίδιοι λάτρευαν και έναν ομώνυμο ποτάμιο θεό, τον Ερύμανθο, γιο του Άριστα ή του Αρκάδα, για τον οποίο είχαν χτίσει και ναό. Μέσα στον ναό υπήρχε το λατρευτικό του άγαλμα. Για το ιερό, αναφέρεται από τον Γ. Παπανδρέου ότι πρέπει να βρισκόταν στα νότια του θεάτρου, όπου η νεότερη εκκλησία ή κοντά σε αυτή, στη θέση Αλώνια. Όσο για το άγαλμά του, αυτό υποτίθεται πως το απεικόνιζαν οι Ψωφίδιοι στα νομίσματά τους στα ρωμαϊκά χρόνια. Ο Θεός παριστάνεται γενειοφόρος, μισοξαπλωμένος με το στήθος γυμνό και τον αριστερό αγκώνα ακουμπισμένο σε γυρτό και πιθάρι, από το οποίο τρέχει νερό.

993928_272539159555556_1813365409_n

Ράφτινγκ και καγιάκ

Το ποτάμι αυτό προσφέρεται στους λάτρεις του κανό – καγιάκ και του ράφτινγκ.Τα πεντακάθαρα νερά του που πηγάζουν από τις πλαγιές του όρους Ερύμανθος και την ιδιομορφία της κοίτης του έχουν ανακαλύψει Ευρωπαίοι καγιάκερς οι οποίοι κάθε χρόνο επισκέπτονται το ποτάμι, που χαρακτηρίζεται από τη μεγάλη συχνότητα περασμάτων, 3ου- 4ου βαθμού δυσκολίας

Απαιτεί προηγούμενη εμπειρία και καλή φυσική κατάσταση από τους συμμετέχοντες. Η κατάβαση διαρκεί περίπου 5 – 7 ώρες.Η μια από τις δύο προτεινόμενες διαβάσεις του Ερυμάνθου με ράφτινγκ, ξεκινά από το χωριό Τριπόταμα και καταλήγει μετά από 15χλμ στο χωριό Βιδιάκι. Οι πρώτες εμπορικές καταβάσεις έγιναν τον Ιανουάριο του 2004, από εταιρεία που δραστηριοποιείται στο χώρο, προσφέροντας έμπειρους οδηγούς ποταμού, τον απαραίτητο εξοπλισμό και τις τοπικές μεταφορές.

Η δεύτερη, καλοκαιρινή διάβαση του ποταμού ξεκινά κάτω από το χωριό Βιδιάκι, προς Αμυγδαλή. (Έξοδος του 1ου τμήματος: Τριπόταμα – Λάμπεια – Βιδιάκι) και καταλήγει μετά από 8 χλμ στην Ελαία (μεταλλική γέφυρα)

13-2-11_erymanthos_003

Χαρακτήρας

Μικρού έως μέτριου πλάτους ποτάμι κινείται μέσα σε χαμηλά αλλά κάθετα φαράγγια από κροκαλοπαγή πετρώματα, που σε κάποια σημεία γίνονται πολύ στενά (λιγότερο από 2μ πλάτος) και χωρίς δυνατότητα για στάση ή έξοδο. Μικρές δυσκολίες και καλά playspoats κάνουν τον κάτω Ερύμανθο, ποτάμι ιδανικό για παιχνίδι. Η εποχικότητα του είναι Άνοιξη και Χειμώνας.

Άλλες δραστηριότητες… Canyoning : Διάσχιση φαραγγιών περπατώντας και χρησιμοποιώντας σχοινιά για κατάβαση στους κάθετους καταρράκτες (ραπέλ), με τη συνοδεία έμπειρων συνοδών οδηγών βουνού. Monoraft : Κατάβαση του ποταμού με μονοθέσιο φουσκωτό σκάφος Trekking (πεζοπορία) : Περπάτημα σε μονοπάτια στο βουνό, σε δασικούς δρόμους και καλντερίμια. Εξερεύνηση παρθένων περιοχών με πυκνά δάση και ξεχασμένα χωριουδάκια.

Η δραστηριότητα υλοποιείται όλες τις εποχές του χρόνου και μπορεί να είναι ολιγόωρη (hiking) ή πολυήμερη . Αναρρίχηση : Ανάβαση σε βράχους με έμπειρους αναρριχητές και με επιλογή του βαθμού δυσκολίας, ανάλογα με τις δυνατότητές σας. Ιππασία : Μικρές διαδρομές σε μονοπάτια και όμορφα δάση με ειδικά εκπαιδευμένα άλογα και έμπειρους εκπαιδευτές. Of road 4*4 : Μηχανοκίνητη δράση και εξερεύνηση στη μοναδική φύση της περιοχής και κατά μήκος του Ερυμάνθου, για τους λάτρεις του 4*4.

13--11_erymanthos_268

erymanthos-2012-12-024

Πηγές του ποταμού Ερύμανθου

Χαρακτηριστικό στοιχείο του υδάτινου πλούτου της περιοχής αποτελεί η πλούσια ανάβλυση των πηγών του. Σε όλο το ανάγλυφο της νότιας πλευράς, είναι εγκατεσπαρμένες μικρότερες και μεγαλύτερες πηγές. Άρρηκτα δεμένες με το οικοσύστημα, στα περισσότερα χωριά οι πηγές αυτές αναδεικνύονται χάρη σε εξαιρετικές λιθόκτιστες κατασκευές που συγκαταλέγονται στα αρχιτεκτονικά – πολιτιστικά μνημεία της περιοχής.

Λιθόκτιστα Γεφύρια Αναπόσπαστα συνδεδεμένα με τον ποταμό Ερύμανθο και αρμονικά ενταγμένα στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής, είναι μία σειρά από λιθόκτιστα γεφύρια.Τα περισσότερα από αυτά είναι κατασκευασμένα στον 19ο αιώνα και αποτελούν δείγμα της λαϊκής αρχιτεκτονικής εκείνης της περιόδου και σημαντικά στοιχεία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Οδοιπορικό στην ενδοχώρα της Πελοποννήσου μεταξύ των ποταμών Λάδωνα και Ερυμάνθου

Μια από τις λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές στα κεντροδυτικά της Πελοποννήσου είναι η φυσική και ανθρωπογεωγραφική ενότητα μεταξύ του ποταμού Λάδωνα και του ποταμού Ερυμάνθου.

ERIMANTHOS

Μια περιοχή με μοναδικές φυσικές ομορφιές και πενήντα περίπου χωριά ανάμεσα στο γεωγραφικό τρίγωνο που σχηματίζουν οι δύο ποταμοί πριν ενωθούν από κοινού στον Αλφειό. Πρόκειται για μια ορεινή παραποτάμια χώρα πλούσια σε μύθους, θρύλους και ιστορίες καθώς στην αρχαιότητα ήκμασαν οι αρκαδικές πόλεις-κράτη, Κλείτορας, Ψωφίδα, Θέλπουσα, Στράτος και άλλες μικρότερες με αξιόλογο πολιτισμό.

Σήμερα τα χωριά που βρίσκονται στην περιοχή τίποτε δεν μαρτυρούν από αυτή την ακμή εκτός από το επιβλητικό τους τοπίο, τα πλούσια τρεχούμενα νερά που την κάνουν ιδιαίτερα ελκυστική στον επισκέπτη που τυχαίνει να την ανακαλύψει καθώς υπάρχουν ελάχιστες υποδομές για ορεινό τουρισμό, εκτός από το σχετικά καλό οδικό δίκτυο.

Τα δύο ποτάμια που τη διατρέχουν συμβολίζουν και τις έντονες αντιθέσεις του τοπίου, καθώς ο Λάδωνας ήρεμος και ήπιος κυλάει από την νότια πλευρά του Αφροδίσιου όρους, ενώ ο Ερύμανθος από την βόρεια πλευρά του κυλάει ορμητικός και τραχύς.

via