Home > top-news > Μία νεαρή Κινέζα φτιάχνει τα πιο απολαυστικά βίντεο για φαγητό στο YouTube

Μία νεαρή Κινέζα φτιάχνει τα πιο απολαυστικά βίντεο για φαγητό στο YouTube

Tα βίντεο της Dianxi Xiaoge τα ανακάλυψα τυχαία από το «Taste Life», τη σελίδα στο Facebook που ανεβάζει βίντεο με φαγητό από εξωτικά μέρη του κόσμου. Ήταν ένα βίντεο μέσα στον κυκεώνα του timeline μου που κυριαρχούν πολιτικά ποστ, άθλιες διαφημίσεις υποψηφίων και άπειρη άχρηστη πληροφορία, το οποίο έδειχνε μια νεαρή Κινέζα να μαγειρεύει με λουλούδια από λωτούς. Η χαλαρή βόλτα της στην εξοχή του χωριού της για να μαζέψει φρέσκα υλικά και η ηρεμία με την οποία τα μετέτρεπε σε λαχταριστά πιάτα ήταν κάτι κόντρα στην αγχωτική ταχύτητα που βλέπεις να εξελίσσονται όλα τα βίντεο φαγητού, με πρωταγωνιστές μπρατσαράδες σεφ που παρουσιάζουν πιο πολύ τον εαυτό τους, παρά το πιάτο που φτιάχνουν.

Η Dianxi Xiaoge σίγουρα δεν είναι η συνηθισμένη food blogger, είναι ένα ντροπαλό κορίτσι που μαγειρεύει πιάτα της περιοχής της με ταπεινά υλικά και κάθε βίντεό της σου φτιάχνει τη διάθεση. Μένει σε ένα πανέμορφο μέρος στα πιο μακρινά νοτιοδυτικά μέρη της Κίνας. όπου είναι πάντα άνοιξη και κάθε πρωί, αφού αποχαιρετήσει τον σκύλο της, τον Da Wang, ξεκινάει μια μεγάλη βόλτα σε εύφορες πεδιάδες, λίμνες και ποτάμια για να μαζέψει ντόπια χόρτα, λαχανικά, μυρωδικά και ρίζες που στη συνέχεια γίνονται πιάτα που δεν έχεις ποτέ ξαναδεί.

Η χαλαρή βόλτα της στην εξοχή του χωριού της για να μαζέψει φρέσκα υλικά και η ηρεμία με την οποία τα μετέτρεπε σε λαχταριστά πιάτα ήταν κάτι κόντρα στην αγχωτική ταχύτητα που βλέπεις να εξελίσσονται όλα τα βίντεο φαγητού, με πρωταγωνιστές μπρατσαράδες σεφ που παρουσιάζουν πιο πολύ τον εαυτό τους, παρά το πιάτο που φτιάχνουν.

Φαγητά που ψήνονται στη φωτιά, σε απλούς «πρωτόγονους» φούρνους, σε τεράστια γουόκ και σε σκεύη που δεν έχουν καθόλου εξελιχθεί τους τελευταίους αιώνες. Το Yunnan, το μέρος απ’ όπου κατάγεται και επέστρεψε να ζήσει πριν από τρία χρόνια, είναι ένα μέρος μοναδικό. Οι κάτοικοί του είναι φτωχοί χωρικοί, κυρίως αγρότες και κτηνοτρόφοι, αλλά, λόγω κλίματος, ο πλούτος των υλικών που προσφέρει η γη είναι τεράστιος, η ποικιλία είναι τόσο μεγάλη που μπορείς να έχεις όλο τον χρόνο πρώτη ύλη που δύσκολα βρίσκεις μαζεμένη αλλού, και τα πιάτα που προκύπτουν είναι πραγματικά εντυπωσιακά.

Η Dianxi το 2016 παράτησε τη δουλειά της στην Chongqing επειδή αρρώστησε σοβαρά και αναγκάστηκε να επιστρέψει στο χωριό της. Πέρασε μια πολύ δύσκολη περίοδο, δεν είχε κανέναν φίλο στην περιοχή, κανέναν τρόπο να βγάλει λεφτά, έπρεπε να σκεφτεί κάτι για να της δίνει ένα εισόδημα δουλεύοντας από το σπίτι, έτσι στράφηκε στην πιο μεγάλη της αγάπη, το φαγητό. «Η κουζίνα της Yunnan είναι πολύ ξεχωριστή, τα υλικά είναι μοναδικά, είναι δύσκολο να δεις αυτά τα υλικά σε άλλες επαρχίες, κι ήμουν σίγουρη ότι εάν έκανα βίντεο με αυτά τα πιάτα ίσως και να υπήρχαν άνθρωποι που να θέλουν να τα παρακολουθήσουν» λέει ντροπαλά.

«Ο σκοπός μου ήταν να μπορέσω να πουλήσω μερικά τοπικά προϊόντα, έτσι ξεκίνησα». Η Dianxi είναι σήμερα μία από τις διάσημες γυναίκες της Κίνας, με εκατομμύρια συνδρομητές στο κανάλι της στο YouTube (αυτήν τη στιγμή έχει 2,3 εκατομμύρια εγγεγραμμένους), ακόμα περισσότερους θαυμαστές, ενώ δεν υπάρχει on line πλατφόρμα που να μη φιλοξενεί τη δουλειά της. Παρόλο που είναι σταρ, δεν έχει καμία σχέση με τις άλλες διασημότητες της νέας εποχής, παραμένει χαμηλών τόνων και προσγειωμένη, κι ας ήταν ένα από τα διάσημα πρόσωπα της περσινής χρονιάς.

Δεν θέλει να μιλάει για τον εαυτό της, δεν της αρέσουν οι συνεντεύξεις, δεν έχει και χρόνο, άλλωστε, κάθε μέρα της είναι γεμάτη από πολύ νωρίς το πρωί μέχρι το βράδυ. «Δεν παραπονιέμαι», λέει, «παρόλο που είναι πολύ σκληρά τα ωράριά μου, η ασχολία μου με τα βίντεο δεν μου άλλαξαν απλά τη ζωή, με άλλαξαν και ως άνθρωπο. Είμαι ένα τρομερά ανασφαλές πρόσωπο που φοβόταν ακόμα και να κοιτάξει το πρόσωπό του στον καθρέφτη και η αγάπη του κόσμου με άλλαξε, κατάφερα να γίνω τολμηρή και να αποκτήσω αυτοπεποίθηση». Πηγή: www.lifo.gr