Home > top-news > Γιαουρτοταβάς: Μια υπέροχη συνταγή με αρνάκι

Γιαουρτοταβάς: Μια υπέροχη συνταγή με αρνάκι

Ο Γιαουρτοταβάς λέγεται και ριθανάδεμα, πιθανότατα απο την παραφθορά του ορνιθέδεσμα. Είναι από τα κλασσικά λευκά πιάτα της Ηπείρου. Πάμε να δούμε τη συνταγή αναλυτικά:

Υλικά για 4 άτομα:

1,2 κιλά αρνί Κούρτης, 400 γρ. κριθαράκι, 150 γρ. κρεμμύδι ξερό, 2 σκέλ. σκόρδο, 150 χλ. ελαιόλαδο, 300 γρ. γιαούρτι, 2 αυγά, κατά προτίμηση αλάτι, πιπέρι και αλεύρι.

Τρόπος Παρασκευής:

Πλένουμε και κόβουμε σε μερίδες το αρνί. Σε μια πλατιά κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το αρνί με το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένα, αλατοπιπερώνουμε, πασπαλίζουμε με λίγο αλέυρι, προσθέτουμε τα ανάλογα υγρά και αφήνουμε να σιγοβράσει σε μέτρια φωτιά.

Προς το τέλος του βρασμού συμπληρώνουμε με υγρά, ελέγχουμε τα καρυκεύματα και προσθέτουμε το κριθαράκι ανακατεύοντας. Βάζουμε την κατσαρόλα στο φούρνο για 15 λεπτά περίπου ώσπου να τραβήξει τα υγρά του το ζυμαρικό. Στη συνέχεια αδειάζουμε το κρέας με το κριθαράκι σε ταβά (ταψί) ή σε ατομικά πήλινα.

Καλύπτουμε από πάνω με το γιαούρτι, το οποίο έχουμε χτυπήσει με τα αυγά και ψήνουμε στο φούρνο όπου να πάρει ξανθό χρώμα. Σερβίρουμε όπως είναι στο πήλινο ή σε μερίδες από το ταψί.