Home > ΤΑΞΙΔΙΑ > Αποστολή στα Καλάβρυτα… Γιατί δεν τα αλλάζουμε με τίποτα;;

Αποστολή στα Καλάβρυτα… Γιατί δεν τα αλλάζουμε με τίποτα;;

///
Comments are Off

Tι «παίζει» στα Καλάβρυτα και τι εκπλήξεις επιφυλάσσει το Xιονοδροµικό; Σε ποια αξιοθέατα πρέπει να αφιερώσω χρόνο και πώς µπορώ να οργανώσω καλύτερα την επίσκεψή µου; Πού θα γευτώ τις πιο νόστιµες σπεσιαλιτέ και ποια µαγαζιά κρατούν τα ηνία της διασκέδασης; Οι απαντήσεις  και όλα όσα πρέπει να µάθεις για τον δηµοφιλή χειµερινό προορισµό ακολουθούν σε έναν οδηγό… για κάθε επισκέπτη!

TO ΠΡΩΤΟ ΔΥΝΑΤΟ ΧΙΟΝΙ ΕΝΤΥΣΕ ΦΕΤΟΣ για τα καλά τις βουνοκορφές του Χελµού και οι απανταχού λάτρεις των χειµερινών σπορ βρήκαν αφορµή για µια απόδραση στα Καλάβρυτα. Άλλωστε δεν είναι πολλοί οι χειµερινοί προορισµοί που καταφέρνουν να συνδυάσουν φυσικό κάλλος, ιστορικότητα, αξιοθέατα, δραστηριότητες, ένα από τα αρτιότερα χιονοδροµικά κι όλα αυτά σε κοντινή απόσταση από την πρωτεύουσα.

Με το που φτάνεις στο χωριό, σε καλωσορίζει ο ιστορικός σταθµός του Οδοντωτού, ενώ όλη η ζωή κινείται γύρω από τον πλακόστρωτο πεζόδροµο της 25ης Μαρτίου, όπου συγκεντρώνονται cafes, ταβέρνες και µαγαζάκια µε τοπικά προϊόντα. Συνήθως τα πρωινά, ντόπιοι και επισκέπτες δίνουν ραντεβού πάνω στο βουνό, ενώ µετά τις 16:00 οι δρόµοι αρχίζουν και αποκτούν πάλι κίνηση, µε τους χιονοδρόµους να κατακλύζουν τα cafes και τις ταβέρνες. Κάθισε αναπαυτικά µπροστά στο τζάκι, χαλάρωσε µε ένα ζεστό κρασί ή µια αρωµατική σοκολάτα και άσε την υπόλοιπή µέρα να κυλήσει χαλαρά, µέχρι το επόµενο πρωί που θα πάρεις και πάλι το δρόµο προς την… κορυφή!

Tι µπορώ να κάνω στα Καλάβρυτα;

Εκτός από τον ιστορικό σταθµό του Oδοντωτού, που σε καλωσορίζει στην πόλη, υπάρχουν πολλά σηµαντικά σηµεία ενδιαφέροντος. Το κτήριο του Δηµοτικού Σχολείου, το οποίο στις 13 Δεκεµβρίου 1943 κάηκε ολοσχερώς από τους Γερµανούς, είναι ένα από αυτά, καθώς σήµερα στεγάζει το Δηµοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώµατος. Στις 5 αίθουσές του φιλοξενεί φωτογραφικό υλικό, αντικείµενα και βίντεο, µε αφηγήσεις από την προπολεµική εποχή µέχρι και το Ολοκαύτωµα.

Δεν υπάρχει επισκέπτης στα Καλάβρυτα που να µην έχει περάσει από τον Τόπο Θυσίας. Στο δρόµο προς το Χιονοδροµικό, µόλις 500 µ. ανατολικά του κέντρου, βρίσκεται η Ράχη του Καπή, όπου οδηγήθηκαν και εκτελέστηκαν στις 13 Δεκεµβρίου 1943 από τους Γερµανούς κατακτητές οι άνδρες 14 χρόνων και πάνω. Ο µεγάλος σταυρός στο σηµείο υπενθυµίζει την τραγική αυτή µέρα της Ιστορίας, ενώ περιµετρικά ορθώνονται επιβλητικές στήλες, όπου έχουν αποτυπωθεί τα ονόµατα των οικογενειών των εκτελεσθέντων.

Πέντε χλµ. νοτιοδυτικά των Καλαβρύτων οφείλεις να επισκεφθείς και την Ιερά Μονή της Αγίας Λαύρας. Άρχισε να οικοδοµείται το 961 και το 1821 αποτέλεσε το κέντρο της Εθνεγερσίας κατά των Τούρκων, µε την ύψωση του Λαβάρου και την ορκωµοσία των αγωνιστών από τον Παλαιών Πατρών Γερµανό. Τον Δεκέµβριο του 1943 τα ναζιστικά στρατεύµατα έκαψαν και λεηλάτησαν τη µονή, εκτελώντας τρεις µοναχούς που δεν είχαν εγκαταλείψει το µοναστήρι. Εκεί φυλάσσεται το Λάβαρο, η πρώτη δηλαδή σηµαία του Ελληνικού Έθνους .

Στο χωριό Καστριά, σε απόσταση περίπου 17 χλµ. από τα Καλάβρυτα, θα σταµατήσεις οπωσδήποτε στο Σπήλαιο των Λιµνών. Αποτελεί ένα σπάνιο δηµιούργηµα της φύσης, µε σχηµατισµούς από σταλακτίτες και µυστηριώδεις διαδρόµους ή στοές. Ωστόσο, αυτό που δεν συναντάς αλλού, είναι τις αλλεπάλληλες, κλιµακωτές λίµνες του.

Τι πρέπει να ξέρω για τον Οδοντωτό Σιδηρόδροµο-σήµα κατατεθέν των Καλαβρύτων;

Έργο της κυβέρνησης Χ. Τρικούπη, πρόκειται για τον στενότερο Οδοντωτό της Ευρώπης και τον µοναδικό στην Ελλάδα. Εντοπίζεται ιστορικά στο 1896 κι υπήρξε πρωτοποριακό, για την εποχή του, έργο. Ξεκινώντας τη διαδροµή του από το Διακοφτό και τερµατίζοντας στα Καλάβρυτα (23 χλµ.), διασχίζει το φαράγγι του Βουραϊκού, άλλοτε µέσα από σήραγγες, άλλοτε δίπλα στο ποτάµι, χαρίζοντας µια διαδροµή εξαιρετικής φυσικής οµορφιάς. (Σταθµός Καλαβρύτων, τηλ. 26920 22245)

Πόσο κοστίζει φέτος το Χιονοδροµικό;

Το Χιονοδροµικό Καλαβρύτων είναι τοποθετηµένο στη ΒΔ πλευρά του Χελµού, 14 χλµ. από τα Καλάβρυτα και σε υψόµετρο που κυµαίνεται από τα 1.700 µέχρι τα 2.340 µ. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1988 κι είναι εξοπλισµένο µε 7 αναβατήρες και 12 πίστες όλων των κατηγοριών. To ski pass κοστίζει 15 ευρώ (καθηµερινές)/25 ευρώ (Σ/Κ). Μετά τις 13:00, ωστόσο, οι τιµές µειώνονται στα 10ευρώ και 18 ευρώ αντίστοιχα.

Πού µπορώ να ενηµερωθώ για την κατάσταση στις πίστες;

Από φέτος δηµιουργήθηκε στο σταθµό του Οδοντωτού ειδικό κιόσκι που δίνει πληροφορίες όσον αφορά στο Χιονοδροµικό και φιλοδοξεί να παρέχει στον κόσµο κάρτες για να αποφεύγει τις ουρές στα εκδοτήρια. Εναλλακτικά, επικοινώνησε απευθείας µε το Χιονοδροµικό (τηλ. 26920 24451-2, www.kalavrita-ski.gr).

Πού µπορώ να φάω στην πόλη;

Στα Καλάβρυτα θα βρεις αρκετές παραδοσιακές ταβέρνες, που δίνουν κυρίως έµφαση στο κρέας. Σηµείο αναφοράς για τους απανταχού καλοφαγάδες είναι ο Βαρβιτσιώτης. Εκτός από τα ψητά του, για τα οποία φηµίζεται από το 1973 (έτος από το οποίο λειτουργεί), πολύ δυνατές επιλογές είναι το γκιούλµπασι (τυλιχτό αρνί στη λαδόκολα µε µυρωδικά), το γαρδουµπάκι και τα ψητά στη σούβλα. Συνόδεψέ τα µε την οµώνυµη σαλάτα, τις σπιτικές πίτες και τα πεντανόστιµα ορεκτικά! Ανοιχτά Παρ.-Κυρ. από τις 09.00-όσο πάει, καθηµερινά τα µεσηµέρια (Π.Π. Γερµανού 28, τηλ. 26920 22049, κιν. 6974 751664). Πολύ δυνατή επιλογή είναι και ο Έλατος, που από το 1946 βρίσκεται στην κεντρική πλατεία. Εκτός από τα σπιτικά µαγειρευτά (κατσικάκι λαδορίγανη), δοκίµασε οπωσδήποτε τη χοιρινή σουβλιστή µπριζόλα -δεν φαντάζεσαι γεύση!- και το λουκάνικο αγριογούρουνου που θα συναντήσεις µόνο εδώ! Επίλεξε τα τραπεζάκια γύρω από το τζάκι. Καθηµερινά από τις 12:00-00:00 (κεντρική πλατεία Πετµεζαίων, τηλ. 26920 22541, κιν. 6972 807193).

Τι να αγοράσω πριν φύγω από τα Καλάβρυτα;

Tα περισσότερα καταστήµατα µε τοπικά προϊόντα συγκεντρώνονται στον κεντρικό πεζόδροµο και «φλερτάρουν» µε τις αισθήσεις σου. Χυλοπίτες, τραχανά, γλυκά του κουταλιού, τυροκοµικά, βότανα, µέλι και ό,τι άλλο µπορείς να φανταστείς θα το βρεις εκεί. Από αυτά που ξεχωρίζουν είναι το ντόπιο γλυκό κουταλιού ροδοζάχαρη και η πατρινή Τεντούρα (ηδύποτο µε βάση την κανέλα). Τσάι Ερύµανθου, ελατίσιο µέλι, τυροκοµικά προϊόντα (όπως φρουµαέλα) και µεγάλη ποικιλία σε βότανα φιγουράρουν στα ράφια του προσεγµένου Παντοπωλείου… Γεύσεων (τηλ. 26920 29059). Ο Χελµός (τηλ. 26920 22697, www.helmos.com), από την άλλη, ειδικεύεται στα χειροποίητα ζυµαρικά που κατασκευάζονται στο εργαστήριό του.

Πώς να φτάσω;

Οδικώς. Τα Καλάβρυτα απέχουν 216 χλµ. από την Αθήνα (2-2,5 ώρες). Mέσω της Ε.Ο. Αθηνών-Πατρών ακολουθείς την έξοδο για Διακοφτό-Καλάβρυτα. Από εκεί ο δρόµος είναι ανηφορικός µε στροφές (15΄). Εναλλακτικά, µπορείς να πας µε τα καθηµερινά δροµολόγια του ΚΤΕΛ. (Τηλ. 26920 22224)

Τι να δοκιµάσω οπωσδήποτε;

Το πρωί να αναζητήσεις χειροποίητη τυρόπιτα στο καφεγαλακτοπωλείο Γρι-Γρι, απέναντι από το Δηµοτικό Μουσείο, πάνω στον πεζόδροµο. Μπορεί να θυµίζει παλιό καφενείο, αλλά σίγουρα θα εκτιµήσεις την υπέροχη σφολιάτα του. Εδώ θα βρεις και πολύ καλό γαλακτοµπούρεκο (καθηµερινά από τις 07:00-19:00, τηλ. 26920 22305). Για λουκουµάδες, τους καλύτερους θα τους γευτείς στο καφενείο του σταθµού. Εξαιρετικά κοκ µε αλευρόκρεµα αναζήτησε στο ζαχαροπλαστείο Ερµείδη (25ης Μαρτίου 34, τηλ. 26920 22346), που λειτουργεί από το 1926. Στην επιστροφή σου στο χιονοδροµικό κάνε µια στάση στο κιόσκι του Πραξιτέλη, για να κεραστείς ρακόµελο και να προµηθευτείς τοπικό µέλι δικής του παραγωγής .Tέλος, αν σου αρέσουν τα κάστανα, ο καστανάς στην κεντρική πλατεία, απέναντι από τον µητροπολιτικό ναό Κοιµήσεως της Θεοτόκου, θα σου ψήσει τα πιο νόστιµα .

travestyle.gr